sunnuntai 7. lokakuuta 2012

ESO: Top 5 - hienoimmat kuvat

ESO, European Southern Observatory eli Euroopan eteläinen observatorio, on eurooppalainen avaruusjärjestö. Sitä ylläpitää 13 eurooppalaista valtiota.

ESO on rakennuttanut observatorionsa Chileen Atacaman aavikolle, joka tarjoaa poikkeuksellisen hyvät olosuhteet havainnointiin.

Tässä tämän hetken suosituimpia hienoja kuvia, jotka ESO on tuottanut.

1


Kuva: ESO/J. Emerson/VISTA
Tämä kuva on koostettu kolmella eri suotimella otetuista 10 minuutin valotuksista Orionin sumusta.

Orionin sumu eli Messier 42 on tähtitaivaan kirkkain kaasusumu. Se on helposti havaittavissa myös paljain silmin pimeällä taivaalla.

Kaasusumu on merkittävin osa paljon suurempaa kokonaisuutta, johon kuuluvat lisäksi muun muassa Barnardin kaari, Hevosenpääsumun alue, heijastussumu M78 sekä M43.

2

Kuva: ESO
Tässä toinen kuva, Helix Nebula (NGC 7293) eli Helix-sumu. Sinertävä hehku keskellä tulee happiatomeista. Punainen väri on vedystä ja typestä. Kuva on koostettu kolmesta suodatuksesta: punainen, vihreä ja sininen (Red, Green, Blue - RGB-värit).

Helix-sumua kutsutaan myös silmäksi. Se sijaitsee Vesimies-tähdistössä noin 700 valovuoden päässä.

3

Kuva: ESO/INAF-VST/OmegaCAM
Kolmas upea kuva ESO:lta Omega-sumusta. Kuvan tiedot on käsitelty Astro-WISE-ohjelmistolla.

Messier 17, Omega-sumu tunnetaan myös nimellä Hevosenkenkäsumu. Se on avoimen tähtijoukon ja kaasusumun yhdistelmä Jousimiehen tähdistössä. Etäisyyttä tähän kohteeseen on noin 4900 valovuotta.

4

Kuva: ESO/S. Guisard
Neljäs kuva on varsin upea, se on omasta Linnunradasta. Kuvaan on koosteettu noin 1200 yksittäisen kuvan tiedot.

5

Kuva:
Viimeinen kuva Euroopan eteläisen observatorion top 5 -listalla on NGC 2264. Siinä on Kartiosumu (aivan alareunassa hieman vasemmalle keskipisteestä) ja Joulukuusijoukko. Kuvassa on noin 30 valovuoden levyinen alue. NGC 2264 sijaitsee Yksisarvisen tähdistössä noin 3000 valovuoden päässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti